Prinseneiland - Amsterdam

 

Dit eiland, aanvankelijk het Middeneiland, is mogelijk naar de (eerste drie) Prinsen van Oranje, Prinseneiland gaan heten. Het wordt omgeven door de Prinseneilandsgracht, de Realengracht, de Bickersgracht en de Eilandsgracht.
Na een conflict dat tien jaar had geduurd werd in 1623 begonnen met de verkoop van bouwpercelen op het Prinseneiland. Het eiland was bestemd voor houtopslag en teer. Een poging de Galgenstraat in 1662 de Prinsendwarsstraat te noemen kwam nooit van de grond.
Tot na de Tweede Wereldoorlog woonde er nauwelijks iemand op het Prinseneiland. Van de 900 pakhuizen in Amsterdam, stonden er ruim honderd op het Prinseneiland. Het eiland werd herontdekt door de kunstenaars Jan Sierhuis, Johan van der Keuken, Jef Diederen, Reinier Lucassen, Peter Schat en Willem Breuker. Sindsdien is het eiland veranderd in een aantrekkelijke woon- en werkbuurt. De meeste pakhuizen zijn gesplitst en in appartementen opgedeeld. De buurt trekt nog steeds veel mensen aan met een artistieke achtergrond: acteurs, musici, meubelmakers, programmamakers en kunstschilders, zoals Benno Premsela, Willem Nijholt, Tijmen Ploeg, Raoul Hynckes, Han Wezelaar, Auke Hettema en Martijn Padding.
Op het eiland bevinden zich tientallen rijksmonumenten.
Iris beheert o.a.

Iris beheert o.a.

Site map / Copyright © 2024 Iris VVE Beheer B.V. All rights reserved.